Luopuminen – loomprovisations

Kolmiosaisen teoksen lähtökohtana on luo-pu-minen. Luopuminen on pois heittämistä, jonkin taakse jättämistä, mutta samalla se tekee tilaa jollekin uudelle. Kielitoimiston sanakirjan mukaan luopua-sana on johdos verbistä luoda, jonka on alkuaan merkinnyt mm. ’heittää, päästää käsistään’.

Teoskokonaisuuden ensimmäinen osa on kudonnainen, johon olen repinyt ja kutonut 20 tekemääni suurikokoista piirustusta. Se on esillä Kivinen Tie – avara Taivas yhteisnäyttelyssä Iisalmen Kivikoululla heinäkuussa 2017. Teoksen toinen ja kolmas osa ovat installaatio ja piirrosperformanssi, jotka ovat nähtävillä Suonenjoen Kellarigalleriassa, Ars Liberan Juuret(on) – yhteisnäyttelyssä.


Loomprovisation 1

Luopuminen

2017

180 x 90

Silkki, Polyamidi, pellava, muste

Kudonnainen on tehty performansseissa tehdyistä piirroksista, jotka olen repinyt, uudelleen järjestänyt ja kutonut yhteen. Teos syntyi tarpeesta istua alas: Uudelleen ajatella ja kuunnella omia ajatuksia. Työn valmistumisen kannalta keskeinen elementti on isoisäni äidille kuuluneet juuripuut, joilla kudoin puolen vuoden ajan.

Tekeminen on matkantekoa, heittäytymistä improvisaatioon ja rytmiin, joka nousee tekijän ja materiaalien ihmeellisestä virrasta. Siinä virrassa aika pysähtyy, tekijä ja teos sekoittuvat suloisesti toisiinsa. Tähän tilaan päästäkseen on myös uskallettava pysähtyä ja luopua.

Kiitos Marke Vornanen ja Tuula Väisänen – Fält


Nimetön

Juuripuut – Loom

2017

 

Installaatio


 

Loomprovisation 2

luominen

2017

Pitkäkestoinen piirros improvisaatio, jossa pohdin luomista ja uudelleen järjestymistä – uudeksi tulemista. Työssä keskeinen elementti ja yhteistyökumppani on Isoisäni äidille 1888 valmistetut juuripuut. Aino Maria Väisänen (os. Hämäläinen) jälkeläisineen on kutonut puilla 1970 – luvulle asti.

 

ps-vihrea

taike_pohjois-savo_pysty-2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s