Luopumisesta – loomprovisations

Moniosaisen teoksen lähtökohtana on luo-pu-minen. Luopuminen on pois heittämistä, jonkin taakse jättämistä, mutta samalla se tekee tilaa jollekin uudelle. Kielitoimiston sanakirjan mukaan luopua-sana on johdos verbistä luoda, jonka on alkuaan merkinnyt mm. ’heittää, päästää käsistään’.

Tässä pohdin sitä, millaisista asioista meidän tulee luopua tullessamme uudeksi ja miten usein emme edes tiedä niistä menneisyyden tapahtumista, jotka ovat jättäneet meihin syviä jälkiä. Myös kivuliaista asioista voi olla vaikeaa luopua tuntemattoman edessä.

Teoskokonaisuuden ensimmäinen osa on kudonnainen, johon olen repinyt ja kutonut 20 tekemääni suurikokoista piirustusta, sekä äänittänyt repimisen ja kutomisen tapahtumat. Teoksen toinen ja kolmas osa ovat installaatio ja piirrosperformanssi – jossa improvisoin ja piirrän esiäitini kangaspuilla.

Ääninäyte:


Loomprovisation 1

Luopuminen

2017

180 x 90

Silkki, Polyamidi, pellava, muste

 

This slideshow requires JavaScript.

Kudonnainen on tehty performansseissa tehdyistä piirroksista, jotka olen repinyt, uudelleen järjestänyt ja kutonut yhteen. Teos syntyi tarpeesta istua alas: Uudelleen ajatella ja kuunnella omia ajatuksia. Työn valmistumisen kannalta keskeinen elementti on isoisäni äidille kuuluneet juuripuut, joilla kudoin puolen vuoden ajan.

Tekeminen on matkantekoa, heittäytymistä improvisaatioon ja rytmiin, joka nousee tekijän ja materiaalien ihmeellisestä virrasta. Siinä virrassa aika pysähtyy, tekijä ja teos sekoittuvat suloisesti toisiinsa. Tähän tilaan päästäkseen on myös uskallettava pysähtyä ja luopua.

Kiitos Marke Vornanen ja Tuula Väisänen – Fält


Nimetön

Juuripuut – Loom

2017

Installaatio

nimetön juuripuu installaatio


Loomprovisation 2

luominen

2017

Pitkäkestoinen piirros improvisaatio, jossa pohdin luomista ja uudelleen järjestymistä – uudeksi tulemista. Työssä keskeinen elementti ja yhteistyökumppani on Isoisäni äidille 1888 valmistetut juuripuut. Aino Maria Väisänen (os. Hämäläinen) jälkeläisineen on kutonut puilla 1970 – luvulle asti.

 

Kiitokset

Mattoryhmä ja naistuki: Aino Maria Väisänen (os. Hämäläinen), Tuula Väisänen-Fält & Täti Väisäset, Marke Vornanen, Taina Kontio

Ääniasioissa: Simon Whetham (https://www.simonwhetham.co.uk), Jarkko Kumpulainen, Jaakko Ryynänen(http://www.saunalahti.fi/jaary/), sekä Jouni Kurki ja kaikki, jotka ovat jossain kohtaa olleet mukana katsomassa esityksiä, piirtämässä tai keskustelemassa aiheesta.

ps-vihrea

taike_pohjois-savo_pysty-2

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s