Loomprovisations – luo-pu-minen

Kolmiosaisen teoksen lähtökohtana on luo-pu-minen. Luopuminen on pois heittämistä, jonkin taakse jättämistä, mutta samalla se tekee tilaa jollekin uudelle. Luopua-sana on johdos verbistä luoda, jonka on alkuaan merkinnyt mm. ’heittää, päästää käsistään’. Luominen  on matkantekoa, heittäytymistä improvisaatioon ja rytmiin, joka nousee tekijän ja materiaalien ihmeellisestä virrasta. Siinä virrassa aika pysähtyy, tekijä ja teos sekoittuvat suloisesti toisiinsa. Tähän tilaan päästäkseen on myös uskallettava pysähtyä ja luopua.

Kokonaisuuden  valmistumisen kannalta keskeinen elementti on isoisäni äidille kuuluneet kangaspuut, niin sanotut juuripuut vuodelta 1888.

Teoskokonaisuuden ensimmäinen osa Loomprovisation 1 – Luopuminen on kudonnainen, johon olen repinyt ja kutonut 20 performansseissa tekemääni suurikokoista piirustusta. Teos syntyi tarpeesta istua alas: Uudelleen ajatella ja kuunnella omia ajatuksia. Kudonnainen on esillä Kivinen Tie – avara Taivas yhteisnäyttelyssä Iisalmen Kivikoululla heinäkuussa 2017.

Teoksen toinen ja kolmas osa  ovat nähtävillä Suonenjoen Kellarigalleriassa, Ars Liberan Juuret(on) – yhteisnäyttelyssä. Installaatio (Nimetön) ja Pitkäkestoinen piirros-improvisaatio Loomprovisation 2 – luominen, kokoavat kutoessa syntyneitä ajatuksia yhteen. Teosparissa tutkiskelen  luomista ja uudelleen järjestymistä – uudeksi tulemista.

Kiitos: Marke Vornanen, Aino Maria Väisänen(os. Hämäläinen) Simon Weetham ja Toni


 

luopuminen17

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s